Szobafestő Ötletek


Szobafestés, lakásfestés, házfestés előtt válasszunk megfelelő színeket.
Fő szempont a saját ízlés, és színvilágunknak megfelelő színválasztás. Szobafestésnél gyerekszobákban a mosható, illetve a fehér szín ajánlható, mert könnyebb, olcsóbb a fal javítása.

 

Ha szeretjük a színkavalkádot, fontos szempont a szoba mérete. A világos színek tágítják a teret, míg a sötétek összenyomják azt.


A színek kiválasztása után érdemes a gyártót, típust, sorszámot feljegyezni. Ezzel megkönnyítjük a dolgunkat ha javítani kell.

 

Szobafestésnél az egyik legfontosabb szempont a festék minősége:

Beltéri festékek

Ha régi falfelületről van szó, különböző bevonatokkal találkozunk: mész, diszperziós, szilikátos, szilikonos, olajfestékek. Mivel az alapok nagyon különbözőek, a beltéri falfestékeknek eleget kell tenniük bizonyos alapvető elvárásoknak ahhoz, hogy a színesfilm a falon megfejeleníthesse úgy a dekoratív, mint a védelmi funkciót. A festéknek a felhasználó szempontjából az alábbi elvárásoknak kell eleget tennie: a festék legyen alkalmas az ecsettel, hengerrel vagy esetlegesen szórással való felhordásra. A megmunkálásnak egyszerűnek kell lennie, a festék ne follyon szét, de szépen terüljön, a száradási idő legyen elég hosszú, hogy lehetővé tegye a »nedves a nedvesre« módon való felhordást, a munkát széles hőmérsékleti sávban, +5 in és 30ºC közötti hőmérsékleten is el lehessen végezni. A bevonat jól fedjen, a megjelenítésének pedig meg kell felelnie a kiválasztott dekoratív hatásnak. A festék bizonyos esetekben nem tud eleget tenni a követelményeknek, ez különösen az olcsóbb bevonatokra vonatkozik.

A festékek tulajdonsága elsősorban összetételüktől függ. A beltéri falfestékek tulajdonságait meghatározó össszetevők a kötőanyag, a pigment, a víz (bizonyos esetekben a szerves oldószerek is), a töltőanyagok és az adalékok. A legtöbb beltéri falfesték un. diszperziós kötőanyag alapján készül. A kötőanyag típusa és mennyisége kihat a film tulajdonságaira, ezalatt a szilárdság, fénystabilitás, időjárási hatásokkal szembeni ellenálás, szennyeződéssel szembeni fogékonyság értendő. A gyártó a kötőanyagot a festék elvárásaival szemben támasztott követelmények alapján választja ki. A felhasználó számára fontos, hogy tudja, mit várhat el a kiválasztott festéktől, hiszen ennek alapján fogja eldönteni, hogy milyen festéket választ az egyes helyiségekhez. A gyártó a beltéri falfestékeket legtöbbször a festék mechanikai tulajdonságaira és a kiválasztott film falon való megjelenítése alapján sorolja be:

A nem lemosható fehér beltéri falfestékek tulajdonságai:

A festékek összetételüket tekintve nagyon kevés kötőanyagot tartalmaznak, ezért nem ellenállók a foltok vízzel és tisztítószerrel való tisztításával szemben. A színesfilm csak száraz törléssel szemben ellenálló. Mivel nagyon kevés kötőanyagot tartalmaznak, a színesfilm nyitott – a vízpára gyorsan áthalad rajta, ezért az ilyen felületen nem képződik pára. A nyitott film továbbá azt is jelenti, hogy a foltok gyakran beívódnak az alapba, elenyésző a mechanikai szilárdság is, a színesfilm ezért gyorsabban megsérül. Ennek következtében az ilyen falfelületet gyakrabban kell felújítani . Ezek a a festékek több fehér pigmentet tartalmaznak, ezért erősebben fednek, a bevonat pedig fehérebb. Az ilyen típusú festékekhez biocidot kevernek, mely megakadályozza a penészesedést és egyéb mikroorganizmusok falon való elszaporodását, ami nagyon gyakran előfordul olyan falfelületen, mely nincs leszigetelve: konyhában, fürdőszobában. Ami a színárnyalatokat illeti: leggyakoribb a fehér festék. A festék összetétele nem teszi lehetővé intenzívebb árnyalatok elkészítését; világos árnyalatokat pedig már elkészített pigment koncentrátumok alapján kapunk (adalék max. 3–5%). Az ilyen típusú festékek a leírtak alapján kevésbé terhelt felületekre alkalmasak: mennyezetek, hálószobák és hasonlók. Való igaz, hogy nagy mértékben használatosak a legtöbb lakóhelyiségben, elsősorban a kedvező ár és a felhasználók igénye miatt, hogy a falak megőrizzék páraáteresztőképességüket.  

Lemosható falfestékek tulajdonságai:


lemosható falfestékek  általános jellemzője, hogy sokkal több kötőanyagot tartalmaznak. A színesfilm vízzel és tisztítószerrel való lemosással szemben ellenálló, a bevonatot ezért nem kell gyakran felújítani. A film keményebb, mechanikai sérülésekkel és szennyeződéssel szemben ellenálló. A film megjelenítése a festék típusától függ; a film általában nagyon sima, fényessége pedig a matt, félmatt, fényes fokozatig terjed. Egyes kitűnően lemosható bevonatok több dekoratív hatással rendelkeznek, ami vagy a különleges összetétel vagy a különböző munkaeszközökkel való felhordás következménye. A lemosható fetékek kiadósabbak, hiszen egy négyzetméterre egyharmaddal kevesebb festéket használunk fel, mint az előbb említett nem lemosható festékeknél. Jól terülnek, ami elsősorban a túl sima, gittelt és csiszolt alapoknál érvényesül, így a henger vagy az ecset szerkezete nem látható. A Helios e termékcsoporton belül tetszés szerint kiválasztott árnyalatok elkészítését nyújtja saját keverőrendszereiben, ahol gazdag választékkal várja Önt, hiszen több mint 10 000 tetszés szerint kiválasztott színárnyalat közül választhat. Ezek a festékek a felsorolt tulajdonságok miatt nagyobb terhelésnek kitett falfelületek megmunkálására alkalmasak olyan helyiségekben, ahol több ember mozog illetve tartózkodik. Ide tartoznak a lépcsőházak,folyosókirodáknappalikgyerekszobák stb.

A szigetelőfestékek tulajdonságai:


A legutolsó, de egyben nagyon fontos csoportba az un. szigetelőfestékek tartoznak, melyek általában szerves oldószerekben oldott kötőanyagok alapján készülnek. Foltok szigetelésére használjuk őket, melyeket a vizes alapú festékek nem tudnak leszigetelni, mert vízben oldódnak. Ilyenek a nikotinfoltok, a vízkiömlésből származó foltok, kátrányfoltok, vízben oldható, gyerekek által használt festékek, pl. filctollak, vízfestékek … Az ilyen jellegű foltok, melyet a felhordott festék tartalmaz, a vízben feloldódnak és a szárítási fázisban a felszínre kerülnek. A víz elpárolog, a foltok pedig a felületen maradnak. Amennyiben szigetelőfestékkel festjük le őket, a színesfilm alatt maradnak. Ezeket a foltokat régen oldószer alapú és nagyon agresszív illatú homlokzat-és útjelző festékekkel festették le. Ezért beltéri felhasználásra nem voltak alkalmasak. A korszerű szigetelőfestékek minimális aromanyagokat tartalmazó oldószer alapján készülnek, ezért kevésbé egészségkárosítók és nincs intenzív illatuk. A festékek jellemzője, hogy aránylag gyorsan száradnak, lemoshatók, felhordásuk egyszerű és szépen terülnek. Színezésük óvatosságot igényel, hiszen csak olyan pigment koncentrátumokat szabad használni, melyek megfelelnek az oldószer alapú festékeknek. 
A beltéri festékek rendkívül gazdag választéka miatt nehéz kiválasztani a legmegfelelőbbet. A kiválasztáskor minden esetben figyelembe kell venni a fal megterhelését és a helyiség rendeltetését, ugyanis a különböző helyiségekben elsősorban a dekoratív és a felhasználási szempont miattt különböző bevonatokat kell használni.

Jöhetnek a szobafestési előkészületek.

Takarófóliával megóvjuk a féltett bútorokat, szőnyeget, a padlót. Ha elegendő hely van a szobában, húzzuk a bútorokat középre és takarjuk le fóliával.

Ha a szobafestő nem éri el a falakat, nincs más választásunk át kell pakolni egyik szobából a másikba. A padló, parketta és a szabadon maradt felületek letakarására is fordítsunk elég időt. Ügyeljünk az üveg és tükör felületekre, mert a rácsöppent festéket csak karcokkal tudjuk eltávolítani.

A szobafestés előtt érdemes a dugaljakat, kapcsolókat eltávolítani majd szobafestés után azokat visszaszerelni.

A falfelület már festet jó állapotú, viszonylag könnyebb dolgunk van, nem jár sok munkával a falfestés előkészítése. Régi falaknál a festéket, tapétát le kell kaparni, utána precízen le kell mélyalapozni a falakat, majd teljes száradás után jöhet a glettelés, 1-3 rétegben, ami gyakorlott szobafestőknek gyerekjáték. Bizzuk mindenképpen jó szakemberre a glettelést.

Ha a glettelt terület megszáradt, teljesen simára csiszoljuk a falfelületet.

Alapozófesték felhordása az egyik legfontosabb, mivel az utána történő színek festése foltmentes lesz. Anyag és anyag között óriási különbségek lehetnek, ez határozza meg hány rétegben festjük a szoba falait. Nagy falfelületeket hengerrel, a sarkokat, díszítéseket ecsettel, illetve kis hengerrel végezzük.
Szobafestés után várjuk meg míg teljesen megszáradnak a falfelületek. Szellőztessünk ki alaposan. Végezetül kezdődhet a bútorok visszapakolása.